Jesienne brązowienie igieł

Brązowienie najstarszych igieł u roślin iglastych, między innymi u sosen, żywotników czy cyprysików jest zjawiskiem naturalnym o tej porze roku. Igły zaczynają żółknąć już od sierpnia i opadać w październiku. Jest to fizjologiczne działanie rośliny pozbywania się najstarszych igieł. Są to zazwyczaj igły 4- lub 5-letnie. Rośliny iglaste przed zimą pozbywają się tych igieł, które w wyniku starzenia się przestają być w 100% efektywne choćby w procesie fotosyntezy czy asymilacji cukrów. Podobnie dzieje się z roślinami liściastymi zimozielonymi.

Jeśli brązowe igły same nie padną do wiosny to warto wyczyścić rośliny z obumarłych igieł, mogą one stać się siedliskiem chorób grzybowych.

Rośliny iglaste, które gubią wszystkie igły co roku to między innymi modrzew, metasekwoja lub cypryśnik. Oczywiście wiosną ich igły odrastają.

Brązowienie igieł u sosny

Schemat brązowienia igieł u sosny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *