Brązowienie najstarszych igieł u roślin iglastych, między innymi u sosen, żywotników czy cyprysików jest zjawiskiem naturalnym o tej porze roku. Igły zaczynają żółknąć już od sierpnia i opadać w październiku. Jest to fizjologiczne działanie rośliny pozbywania się najstarszych igieł. Są to zazwyczaj igły 4- lub 5-letnie. Rośliny iglaste przed zimą pozbywają się tych igieł, które w wyniku starzenia się przestają być w 100% efektywne choćby w procesie fotosyntezy czy asymilacji cukrów. Podobnie dzieje się z roślinami liściastymi zimozielonymi.
Jeśli brązowe igły same nie padną do wiosny to warto wyczyścić rośliny z obumarłych igieł, mogą one stać się siedliskiem chorób grzybowych.
Rośliny iglaste, które gubią wszystkie igły co roku to między innymi modrzew, metasekwoja lub cypryśnik. Oczywiście wiosną ich igły odrastają.